Středočeský kraj
Vstoupit do systému Bakaláři
Vstoupit do GymInfo
Logo školy
rss kanál
Právě probíhá přestávka, která skončí za 17 minut.

Přehled možných potravinových alergenů

pdfGraficky zpracovaný přehled alergenů.

Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 200/13/ES a 2003/89/ES a směrnice Evropské komise 2005/26/ES a 2006/142/ES a na základě vyhlášky č. 101/2007 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášek, je vydán tento Přehled možných potravinových alergenů.

Strava, která je podávána ve školní jídelně může obsahovat následující alergeny. V Jídelníčku jsou označeny čísly dle následujícího seznamu.

Seznam alergenních složek zahrnuje v současné době:

(1) Obiloviny obsahující lepek

pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

(2) Korýši

a výrobky z nich

(3) Vejce

a výrobky z nich

(4) Ryby

a výrobky z nich

(5) Podzemnice olejná (arašídy)

a výrobky z nich

(6) Sójové boby (sója)

a výrobky z nich

(7) Mléko

a výrobky z něj

(8) Skořápkové plody

mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich

(9) Celer

a výrobky z něj

(10) Hořčice

a výrobky z ní

(11) Sezamová semena (sezam)

a výrobky z nich

(12) Oxid siřičitý a siřičitany

v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

(13) Vlčí bob [lupina]

a výrobky z něj

(14) Měkkýši

a výrobky z nich

 

Potravinové alergeny

Mezi nejčastější potraviny, které působí alergické projevy patří vajíčka, ořechy, kravské mléko a některé druhy zeleniny. Řadu obtíží vyvolává ovoce, mouka, maso, kakao nebo koření. Na vzniku potravinové alergie se podílí i pochutiny - pikantní omáčky, některé hořčice. Tyto pochutiny se nachází v řadě jídel vyráběných průmyslově. Po natrávení uvolňují tzv. acylizothiocyanáty, které vyvolávají řadu netypických klinických příznaků, jako zvýšenou únavu nebo bolesti hlavy. Obtíže mohou být způsobeny požitím potravin bohatých na tyramin a histamin. Některé potraviny tyramin nebo histamin uvolňují během chemických reakcí v zažívacím traktu nebo působením bakterií. Reakci na potraviny mohou vyvolat také přídatné látky, které se používají jako barviva nebo konzervační přísady. Pokud nejde o reakci imunologickou mluvíme o pseudoalergii nebo o potravinové nesnášenlivosti či intoleranci.

Podnět

U některých jedinců stačí k vyvolání příznaků pouhá příprava jídla. Například při krájení a dotýkání se kiwi může dojít k celkové, generalizované reakci.

Mléko

Bílkoviny obsažené v kravském mléce mají vysokou alergizující schopnost. Jsou značně odolné vůči teplu, proto zůstávají téměř stejně aktivní i po převaření mléka. Hlavním léčebným opatřením je vyloučení mléka ze stravy. Lze je nahradit tzv. bílkovinnými hydrolyzáty = bílkoviny jsou rozštěpeny, které mají menší schopnost alergizovat. Je třeba se vyhnout i ostatním mlékárenským výrobkům a některým dalším potravinám, jako je mortadela, salámy, čokoláda, sušenky atd. Méně často alergizují kozí a sojové mléko a bývají užívány jako náhrada kravského mléka.

Vejce

Častěji alergizuje vaječný bílek, méně často žloutek. Je nutné vyřadit potraviny s obsahem vajec - sušenky, vaječné pasty a v některých případech je třeba se vyhnout i drůbeži. Některé očkovací látky, při jejichž přípravě se používají kuřecí zárodky, mohou být příčinou alergických reakcí.

Ořechy

Různé formy – lískové, vlašské, burské, mandle.

Zelenina

Nejčastěji mrkev a celer, ale také křen, zelí, ředkvičky, kapusta, rajčata, špenát, petržel, kerblík.

Ovoce

Nejčastěji jablka, hrušky a citrusové ovoce, ze stopkatých druhů třešně, meruňky, broskve,kiwi

Obilniny

Pšeničná bílkovina. Mouka hladká, polohrubá i hrubá.

Hořčice

Hořčice a výrobky z ní

Konzervační látky

• sulfity a jejich deriváty: E 220-227
• nitrity: E 249-252
• benzoová kyselina
• deriváty: E 210-219
• kyselina octová
• chinin
• bifenyly

Antioxidační látky

• sulfity a jejich deriváty: E 220-227, nitrity: E 249-252, benzoová kyselina
   a deriváty: E 210-219, kyselina sorbová, chinin, bifenyly
• butyl-hydroxytoluen: E 321
• butyl-hydroxyanisol: E 321

 
najdete nás na facebooku