Život školy

Kam na jaře? Do Berlína!

Na exkurzi jsme vyjeli 18. 4. od školy v brzkých ranních hodinách.

Ilustrační fotografie 32 fotek v galerii
Ilustrační fotografie

16. 5. 2024 - Doplněno
video: Berlín (Berlín očima a objektivy Jakuba Havránka ze třídy 1. A.)

----

Na exkurzi jsme vyjeli 18. 4. od školy v brzkých ranních hodinách. Po příjezdu do Berlína jsme se prošli oblastí bývalého východního Berlína kolem 1,3 km dlouhého úseku Berlínské zdi, slavné East Side Gallery, známé především pro své graffiti. Dále jsme viděli budovu radnice Rotes Rathaus, gotický kostel Marienkirche, nejznámější třídu Unter den Linden a katedrálu Berliner Dom. Prošli jsme zahradou Lustgarten přes náměstí Schlossplatz, nejstarší čtvrtí Berlína Nikolaiviertel s dominantou kostela Nikolaikirche až na náměstí Alexanderplatz. Vyjeli jsme rychlovýtahem na známou televizní věž Fernsehturm, odkud jsme z výšky 203 m obdivovali panoramatické výhledy na Berlín. Na závěr jsme navštívili DDR Museum, které ukazuje, jak vypadal život ve 2. polovině 20. století v NDR.

Druhý den po snídani jsme se vydali autobusem k Checkpoint Charlie - bývalému přechodu mezi východním a západním Berlínem, dále jsme poklračovali pěšky kolem zbytků Berlínské zdi na náměstí Potsdamer Platz, které je přehlídkou nejmodernější architektury v Berlíně, k Památníku holocaustu a k Braniborské bráně - Brandenburger Tor. Následovala prohlídka budovy bývalého Říšského sněmu - Reichstag. Naši exkurzi jsme zakončili na známém bulváru Kurfürstendamm s množstvím obchodů, kin a restaurací. Viděli jsme i symbolické ruiny kostela Gedächtniskirche.

A názory studentů:

„Exkurze do Berlína se nám velice líbila, i přes to, že je Německo náš soused a není tak daleko od nás, připadalo nám to jako v jiném světě, všechno bylo větší než v Česku. Nejvíce nás ale překvapil náš průvodce, nezatěžoval naši skupinu zdlouhavými přednáškami o městě, místo toho nám řekl důležité informace a co mu připadalo zajímavé. Také muzeum DDR bylo milým překvapením. Všechno tam bylo interaktivní, takže to bylo i pro lidi, kteří moc muzea nemusí. Co nás zaujalo, byly cenovky v Primarku, byly na nich i české ceny. Přestože nám počasí moc nepřálo, výlet jsme si užili a už se těšíme na další.“

P. Forštová, L. Procházková (septima)

„I přes nepříznivé páteční počasí jsem si exkurzi moc užila. Líbila se mi struktura programu, pan průvodce byl moc milý a jeho výklad mě zajímal, ubytování bylo moc příjemné, cesta autobusem proběhla za mě bez chyby, no a hlavně jsem ráda, že jsem měla možnost se do Berlína podívat už podruhé. Velmi se mi toto město líbí a doufám, že ještě třeba někdy pojedu na další, podobný výlet.“

V. Novotná (sexta)

Autoři fotek: Jakub Havránek (1. A) a Vanda Novotná (sexta)

Video

Pro zobrazení tohoto obsahu je nutné přijmout marketingové cookies. Klepnutím na tlačítko soubory povolíte a obsah bude možné zobrazit.

Fotogalerie