Život školy

Úspěch studentů ze 7. A8 – vítězství v soutěži "Na Island!"

Naší výhře předcházelo zapojení se do soutěže Na Island! od organizace Amnesty International.

Ilustrační fotografie 10 fotek v galerii
Ilustrační fotografie

Pozdrav z Islandu

Naší výhře předcházelo zapojení se do soutěže Na Island! od organizace Amnesty International. Úkolem bylo natočit rozhovor s libovolnou osobou z nějaké menšiny. Spolu s několika dalšími výherci z republiky jsme měli možnost odcestovat v termínu 14.-18.9.2022 na Island.  

            První den po příletu do Reykjavíku jsme byli seznámeni s Islanďany z Amnesty International, kteří nás pohostili nordickými stoly, na kterých se místo masa objevoval falafel. Všichni výherci také odprezentovali svá videa. Při večerní procházce jsme spatřili polární zář. 

            Další den jsme si poslechli přednášku o Islandu a večer se konala prohlídka městem, při které jsme se dozvěděli, že např. velká část Islanďanů jsou vegani a spousta věcí je zde dost drahá (pozn. Coca Cola je tu dražší než obyčejná voda). Také všude byla pítka s velmi dobrou vodou, graffiti, kočky a zjistili jsme, že jediná památka v Reykjavíku je kostel Hallgrimskirkja.  

            V pátek jsme šli na Zlatý okruh, kde jsme mohli vidět zblízka gejzíry, vodopády, tektonické desky a spoustu dalších přírodních zajímavostí z flory Islandu. 

            Poslední den jsme navštívili "Živou knihovnu", ve které nejsou knihy, ale můžete si vybrat konkrétního člověka a asi 20 minut vám bude vyprávět svůj životní příběh. Večer jsme přes Miláno letěli zpět do České republiky.

Adam Gryč a Adam Koiš (studenti septimy)

Fotogalerie