Život školy

Gymnázium Kolín a jeho cestování po malebném Skotsku

Na začátku dubna měli studenti z nižšího i vyššího gymnázia možnost prozkoumat kulturu Skotska, jedné z historických zemí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Ilustrační fotografie 35 fotek v galerii
Ilustrační fotografie

Na začátku dubna měli studenti z nižšího i vyššího gymnázia možnost prozkoumat kulturu Skotska, jedné z historických zemí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Součástí tohoto zájezdu bylo nejen navštěvování starobylých památek, degustace skotských pochutin a poznávání dechberoucí přírody, ale i procvičování konverzace v angličtině, a to díky ubytování v hostitelských rodinách.

Cesta započala 2. dubna, kdy po noci strávené v autobuse byl naší první zastávkou Amsterdam, město nizozemských malířů, kde jsme strávili idylické ráno plavbou po amsterdamských kanálech, zvaných grachty. Uchvátila nás především architektura nábřežních domů. Po krátké amsterdamské zastávce nám houpavou noční cestu na trajektu do Anglie zpříjemnily pohodlné čtyřlůžkové kajuty a luxusní zařízení celého plavidla. Po připlutí do přístavu v New Castelu jsme navštívili hrad Bamburgh Castle a prošli se po nedaleké pláži. Následovala procházka po Antonínově valu a zastávka u technické pozoruhodnosti Falkirk Wheel.

Druhý výletnický den jsme zahájili plavbou na stoletém parníku Sira Waltera Scotta po úchvatném jezeře Loch Katrine pokrytému tajemnou ranní mlhou. Další destinací dne bylo město Stirling a prohlídka královského hradu Stirling Castle a vyhlídkové věže The National Wallace Monument.

Program následujícího dne byl zcela jasný: čekala nás dlouhá procházka po Edinburghu, hlavním městě Skotska. Obdivovali jsme Skotský parlament, Royal Mile a staroměstské uličky nebo královský hrad Edinburgh Castle s národními korunovačními klenoty. Následný rozchod někteří využili prohlídkou Skotské národní galerie či nákupy na hlavní třídě Princess Street, jiní naopak posezením v útulných kavárnách. Den jsme završili výšlapem na vrchol čtvrti Calton Hill s působivými výhledy na celé město a Nelsonovým památníkem. Po cestě domů jsme navíc dostali možnost nechat se pohltit párem monumentálních ocelových hlav koní z keltské mytologie ve městě Falkirk. Jsou to nadpřirozené bytosti s hlavou koně a ocasem ryby.

Předposlední den byl ve znamení túr a oslnivé přírody. Za jeden den jsme stihli načerpat čerstvý vzduch na procházce přes největší skotské vřesoviště Rannoch Moor, obejít břehy jezera Loch Lomond u nedalekého města Glasgow, přenést se do filmů Harryho Pottera díky návštěvě Glenfinnanského viaduktu, a především poznat krásu majestátních hor v Glencoe. V den odjezdu jsme ještě stihli navštívit město Jedburgh s domem Marie Stuartovny a proniknout do dějin Hadriánova valu.

Studenti si ze zájezdu doprovázeného všudypřítomnými ovcemi, navzdory ne vždy příznivému počasí, které však ke Skotsku patří, odvezli mnoho nezapomenutelných zážitků a načerpali spoustu nových informací. Velké poděkování patří pedagogickému dozoru, jmenovitě učitelkám Olze Šuchové, Daniele Plašilové, Michaele Černé a Radce Šancové, které nás při cestách doprovázely, a také průvodkyni Lence Novákové z Pro Travelu, která celý zájezd naplnila pohodovou a humornou atmosférou. Věříme, že cestování je důležitým aspektem osobního rozvoje studentů, a už teď se těšíme na další poznávání nových států a jejich kultur!

 

Laura Netyková, sexta 

Fotogalerie